Brudna i zanieczyszczona woda w bongu nie tylko ma nieestetyczny wygląd ale i też może w sobie kryć kilka pułapek. Dlatego ważne jest, aby wymieniać ją na bieżąco.
Badania pokazują, że woda filtruje sporo szkodliwych mieszanek z dymu. Ale co dokładnie się z nią dzieje jak bardzo jest w rzeczywistości niezdrowa?
Otóż okazuje się, że brudna woda transportuje bakterie prosto do naszych płuc. Szacuje się, że po 22 godzinach w zużytym bongu zaczynają rozwijać się bakterie, które zwiększają ryzyko zachorowań i infekcji. Z czasem do wody dostają się także chemikalia, w wyniku czego zmienia ona kolor na ciemny i zaczyna śmierdzieć odchodami.
Smak i aromat zależy od dwóch faktorów. Zapachu samego bonga i zapachu dymu, jaki produkuje. Jeśli masz tam już brudną wodę, a może się zdarzyć tak, że się ona wyleje, to zasmradzasz tym całe mieszkanie i na dodatek wszędzie są plamy trudne do usunięcia.
Po drugie jeśli masz świeże smakowite zioło, to po co zanieczyszczać jego smak brudną berbeluchą?
Wielu palaczy sądzi, że smak i aromat zioła w dużej mierze zależy od jakości wody. Niektórzy dodają jeszcze lód, aby dym był „zimniejszy” i miększy.
Najlepiej więc jest wymieniać wodę w stałych odstępach, wtedy unikniemy wielu nieprzyjemności.