Badania i doświadczenia hodowców dowodzą, że kawa może służyć jako samodzielny biologiczny składnik odżywczy albo jako dodatek do nawozu.
Fusy mają poziom pH między 5,8 a 6,2, który jest idealny dla uprawy. Zawiera więcej niż 2% azotu, od 0,06 do 0,3% fosforu i od 0,6 do 1% potasu. Stosunek ten jest odpowiedni zarówno dla okresu wegetatywnego jak i kwitnienia, nawet jeżeli zawiera on za małą ilość fosforu (w postaci kwasu fosforowego) dla okresu kwitnienia. Przez to trzeba sięgnąć po inne źródła fosforu.
Większość makro składników odżywczych i minerałów (mikroelementy) znajdujących się w fusach z kawy są bezpośrednio dostępne dla rośliny i nie są uwalniane wolno tak jak następuje to w przypadku innych nawozów biologicznych. Grzybów i bakterie w glebie potrzebują czasu, aby przekształcić się w substancje odżywcze i minerały dla roślin.
Fusy nie zawierają prawie w ogóle wapnia, pierwiastek chemiczny uwielbiany przez rośliny. Organiczne mieszanki nawożące z dodatkiem skórek od jaj i fusów dostarczają roślinie odpowiednią ilość wapnia.
Fusy są kwaśne, ale mogą być wypłukane wodą dla podwyższenia poziomu pH do 6,5. Możesz też fusy do wody wodzie i używać taką mieszankę do nawadniania lub opryskiwania liści.